Ros och fina ord från lösare av Lemur-kryss
Fina recensioner av Korsordets ABC
Ur Språktidningen:
”I huvudet på en kryssmakare
Hmm, ”Tar väl brevduvan”, tio bokstäver. Vad blir det? Många är vi som suttit, tuggande på en blyerts, med ett korsord framför näsan.
Lena Holmlund är en av få som upprätthåller denna svenskarnas rikshobby. Hon är korsordsmakare – och att en sådan har skrivit den här boken är uppenbart från första sidan till sista. Språket är fyllt av små ordlekande upptåg, precis som de gåtor som utgör ett korsords nycklar. Det är späckat med fakta och förklaringar, till exempel till varför cykelhjälm hör till ”kategorin ord du sällan eller aldrig kommer att lösa i ett kryss”.
Boken är snillrikt indelad i ett kort kapitel per bokstav – från A till Ö. De börjar alla med en korsordsgåta att suga på när man läser den följande texten, som böljar fram och tillbaka i iakttagelserna om vad som är fördelaktigt eller ej med just den bokstaven i konstruktionen. under F får vi en steg-för-steglektion hur ”väven”, eller Flätningen, görs. Kapitlen avrundas med ett minikryss – och lösningen på den inledande gåtan. ”Tar väl brevduvan”? Fågelvägen, så klart!”
– Maria Arnstad, 12 Aug 2020
Ur DAST magazine:
”Att lösa korsord är en av våra käraste och mest omtyckta folksporter. Och vi är många inbitna fans som grubblat bakom prasslande tidningar hemma i våra soffhörnor: hur bär dom sig åt egentligen, konstruktörerna?
För oförtrutet fortsätter de att lura oss, glädja oss och konfundera oss med sina klurigheter, ordvitsar och fallgropar. Fyndigt, fantasifullt och fullständigt förledande Själv korsordsfantast har jag i all enkelhet trott att konstruktören fyller i bokstäver och hittar på nycklar litet hipp som happ där det har passat sig och fantasin fått flöda. Men ack så fel jag haft!
Konstruerandet har sin egen logistik och följer strikta regler.
Nu kommer konstruktören Lena Holmlund med efterlängtade förklaringar och klargörande besked om hur det går till att fläta ett korsord i den lättlästa och informativa boken Korsordets ABC. Hon har under många år tillverkat korsord för TT, Svenska Dagbladet, Finansliv m.fl. Och nu tar hon oss med i konstruerandets labyrinter, som kan vara både strikta och snåriga men också ge stort utrymme för lingvistiska friheter.
Inte har man väl t.ex. tänkt på att vissa bokstäver inte går att kombinera över huvud taget, medan andra gärna gifter sig med varandra. När t.ex. första bokstaven i ett ord är någon av konsonanterna B, D, F, G, K, P, S, T eller V kan den till skillnad från H, J, L, M, N och R följas av ytterligare en konsonant, som bjuda, pjäxa, bröd. Bokstaven S kan något som ingen annan bokstav kan nämligen följas av två andra konsonanter, t.ex. skrubba, skvallra, spjut.
Sådant måste en konstruktör alltid ha i bakhuvudet.
Det som konstruktören fruktar mest av allt, de s.k. horrörerna, är att tvingas sätta ett fett stoppstreck mellan två ord i stället för en nyckel ruta. Lika skräckladdat är att använda genitivform, apelsinens, grundform må råda! Vad som också är tråkigt, men dessvärre inte oundvikligt är de hopplösa småorden som or (det vanligaste i korsord!), ara, förkortningar för amerikanska delstater (lA för lowa}, grundämnena (Fe för ferrum= järn). SÅÅ tråkigt, suckar Lena Holm lund.
Hon tar också upp etiska frågor. Får man blanda in sex, politik, religion, Jesus? Som konstruktör måste man fundera på om man vill bekänna färg – eller inte, menar Holmlund.
Religion och Jesus kan man tackla, menar hon – så länge nycklarna håller sig till fakta: hinduistisk gud = Vishnu, islams viktigaste helgedom = kaba.
Att grova könsord och kränkande epitet – vad gäller t.ex. människors ursprung eller sexuella läggning – går bort är självklart. Här finns inget förhandlingsutrymme – och jag vill tro att det mestadels råder konsensus inom kåren, fastslår Lena Holmlund som aldrig skulle komma på idén att vanpryda sina korsord med ord som våldtäkt och incest.
l sin bok plöjer hon igenom hela alfabetet, bokstav för bokstav, och tryfferar med anekdoter, språkliga finurligheter, roliga exempel, grammatiska snårigheter och små övningskorsord.
Det är roligt, lättläst, vägledande och – ibland – litet tramsigt. Men när man läst de 260 välmatade sidorna har ens beundran för korsordskonstruerandets ädla konst rakat ordentligt i höjden.”
– Lena Rainer, 22 oktober 2020